Veiledning til kjøkkenets fem arbeidssoner.

Mye har skjedd siden vi oppfant Samtalekjøkkenet® i 1999. Måten vi bruker kjøkkenet vårt på har forandret seg, og i dag er vi der enda mer i hverdagen. Vi lager ikke bare mat og spiser der, men vi har gjester, jobber, gjør lekser, leker og danser der (og mye mer). Men noe av det som ikke har forandret seg, er noen av prinsippene bak hvordan et kjøkken skal utformes for optimal bruk.

Et flott kjøkken bør ikke bare ha en flott design. Det må også være praktisk, lett å rengjøre, slitesterkt og funksjonelt. Her gir vi ideer og inspirasjon, slik at du kan få et kjøkkenoppsett som imøtekommer hverdagen din på best mulig måte.

Kanskje du har hørt om kjøkkenets «arbeidstriangel» med komfyr, kjøleskap og vask? Tidligere fungerte det som et godt utgangspunkt for planlegging av de fleste typer kjøkken. I dag står imidlertid ovnen og platetoppen ofte hver for seg, og vi har mange flere store og små hvitevarer.

Mange ønsker en spiseplass som en del av kjøkkenet. Og flere og flere ønsker at kjøkkenet skal være en forlengelse av boarealet og bli det stedet vi tilbringer de fleste timene i hverdagen hjemme.

Livet på kjøkkenet

Innsikt basert på innspill fra 500 familier

Vi gir råd og anbefalinger for utforming av kjøkken, basert på mange års erfaring og tusenvis av solgte kjøkken.I tillegg har vi utført vi en omfattende undersøkelse hos hele 500 familier. Den ga oss svært god innsikt i hvordan folk faktisk bruker kjøkkenet i hverdagen – hvordan de beveger seg, hvilke hvitevarer de bruker og når, og hvordan de tilbringer tiden sammen.

Denne undersøkelsen forteller oss at vi åpner og lukker kjøleskapet gjennomsnittlig 36 ganger om dagen. Til sammenligning åpner vi ovnen bare 4–5 ganger i uken.

Det du må vite – de fem arbeidssonene på kjøkkenet

Undersøkelsene tyder på at det er fem nært tilkoblede arbeidsområder, og disse defineres av plasseringen av de ulike kjøkkenelementene. Hvordan sonene er plassert i forhold til hverandre, er av stor betydning for hvor effektivt du og familien din kan bevege dere rundt og jobbe på kjøkkenet.

Avfallssystem

I stedet for å ha søppelbøtten under vasken, anbefaler vi et smart sorteringssystem plassert mellom rengjøringssonen og tilberedningssonen. På den måten kan to personer jobbe på kjøkkenet i de to sonene samtidig og bruke søppelkassen uten å stå i veien for hverandre. 

Oppsett for et lite kjøkken

Å lage et oppsett for et lite kjøkken kan måtte skjer med kompromisser, men det handler om å få mest ut av mulighetene du har.Det er ikke alltid mulig å integrere alle arbeidssonene.Med de riktige løsningene kan du til og med få rikelig med lagringsplass i over- og underskapene.

2 gode tips til et lite kjøkken:

  • Bygg helt opp til taket, og utnytt plassen mest mulig
  • Fokuser på utformingen av skapene, slik at du har plass til det viktigste
Se designveiledningen vår for små kjøkken for mer informasjon

Oppsett for et stort kjøkken

Du må vurdere oppsettet like nøye når du har et stort kjøkken som du må med et lite kjøkken. 

Tre tips til et stort kjøkken:

  • Tenk på arbeidssoner for å unngå lange avstander og unødvendige bevegelser
  • Velg skuffer i stedet for hyller gjemt bak dører til de tingene du bruker daglig. Du får enklere tilgang og bedre oversikt.
  • Pass på å sette av plass til ekstra utstyr til f.eks. en Quooker eller ekstra beholdere til avfallssortering.
Utforsk andre typer kjøkkendesign

Det kan bli nødvendig med kompromisser!

Å få et kjøkkenoppsett som matcher prinsippene i de fem arbeidssonene 100 %, er ikke alltid mulig.Det avhenger av størrelsen og formen på rommet, plassering av vinduer og dører, plassering av rør og stikkontakter, samt hvordan kjøkkenet skal integreres med de andre rommene i huset.Så her må du være klar for å inngå kompromisser.

Kjøkkenekspertene er her for å hjelpe deg å utnytte plassen på kjøkkenet best mulig. 

Samtalekjøkken® — gjør det til ditt eget.

Magien til Samtalekjøkken® ligger ikke i spesifikke mål eller oppsett, men i livet og øyeblikkene du fyller det med. Det er den hjertelige latteren som slår mot veggene under en familiemiddag, den trøstende stillheten til en sen kveldsmatbit, den delte forventningen om en kake som hever i ovnen, og den hemmelige hviskingen som utveksles over en kopp te ved midnatt. Enten det er et kjøkken for to eller et yrende familieknutepunkt, kan ethvert kjøkken være et Samtalekjøkken®.

Det er historiene, de delte opplevelsene og de kjære minnene dine som gir liv til det. Så inviter inn gleden, samtalen og tilknytningen – og se at kjøkkenet ditt forvandles til hjertet av hjemmet, et virkelig Samtalekjøkken®.

Les mer om Samtalekjøkken®